اصلی‌ترین نکات درباره سولفاته شدن باطری ماشین

اگر به استفاده از ماشین علاقه‌مند باشید و در دنیای ماشین سررشته داشته باشید، به خوبی می‌دانید که دلایل بسیاری برای به وجود آمدن مشکل برای استفاده از ماشین وجود دارد. در بین تمامی مشکلاتی که می‌تواند عملکرد ماشین را تحت تاثیر خود قرار دهد، بروز مشکلات برای باطری ماشین نیز دیده می‌شود. این مشکلات که می‌تواند تحت تاثیر عوامل مختلفی صورت گیرد، در دسته بندی‌های مختلف و متعددی قرار می‌گیرند. با این حال، یکی از اصلی‌ترین مشکلات به وجود آمده برای باطری ماشین، سولفاته شدن باطری است.

این مشکل ممکن است به دلایل مخلتفی به وجود آید و انواع مختلفی داشته باشد. توجه به این دلیل و نوع سولفاته شدن، خود راهی برای رسیدن به حل مشکل است. در این مقاله و در ادامه آن، با بررسی کردن اصلی‌ترین موضوعات در این باره، از انواع تا دلایل سولفاته شدن باطری را مورد بررسی قرار دادیم و در نهایت نیز راه‌حل‌هایی را برای کاهش این مشکلات بیان کردیم. امید است با خواندن این نکات بتوانید اطلاعات تکمیلی و دقیقی را در این موضوع به دست آورید.

معنا و مفهوم سولفاته شدن یا همان شوره زدن باطری

در اولین قدم برای آشنایی با سولفاته شدن باطری ماشین باید بدانید که این موضوع به چه معنا است و در طی چه فرآیندی رخ می‌دهد. سولفاته شدن باطری که با نام شوره زدن باطری نیز شناخته می‌شود، فراِیندی است که در طی آن، بلورهای سولفات سرب بر روی سلول‌های باطری قرار می‌گیرند. این موضوع که می‌تواند عاملی برای خرابی باطری در طولانی مدت قلمداد شود، با استفاده از راهکارهایی جلوگیری و رفع می‌شود.

تجمع سولفات بر روی سلول‌های باطری معمولا در اثر واکنش‌های شیمیایی ناقص رخ می‌دهد. زمانی که مواد شیمیایی به راحتی و درستی امکان تبدیل به انرژی الکتریکی را در باطری ندارند، این مشکل می‌تواند موجب افزایش بروز اختلال عملکرد باطری ماشین شود.

انواع سولفات شدن باطری و تقسیم بندی آن

سولفاته شدن به صورت کلی در دو نوع خلاصه می‌شود. این دو نوع با یکدیگر متفاوت بوده و می‌توانند خواص مختلفی را داشته باشند. با این حال باید دقت داشته باشید که شناسایی هریک از این دو مدل می‌تواند راه برطرف کردن آن را نیز برای شما ساده‌تر کند. این دو نوع سولفاته شدن عبارت‌اند از:

  • سولفات برگشت پذیر یا نرم

به صورت کلی تمامی ماشین‌ها، حتی در صورت داشتن باطری سالم ممکن است دچار سولفاته شدن باطری شوند. زمانی که باطری تا میزان بسیاری سالم است و به خوبی شارژ می‌شود، سولفاته شدن آن از نوع نرم بوده و قابلیت برگشت پذیری را دارد. اگر در زمانی که سولفاته شدن باطری در این وضع قرار دارد، آن را برطرف نکنید، ممکن است دچار سولفاته شدن سخت شوید!

  • سولفات دائمی یا سخت

سولفات دائمی یا سخت گونه‌ای از سولفات است که معمولا پس از مدت زمان طولانی خرابی و عملکرد ضعیف باطری اتفاق می‌افتد. در واقع اگر زمانی که سولفات نرم بود، به آن رسیدگی لازم نشود، سولفات به سولفات سخت تبدیل می‌شود و احتمالا راه برگشتی نیز برای آن نخواهد بود. این شکل از سولفات معمولا به صورت شوره بر روی سر باطری به وجود می‌آید.

6 علت اصلی سولفاته شدن باطری در طی استفاده از آن

حال که با چیستی سولفاته شدن باطری ماشین آشنا شدید، بهتر است نسبت به دلایل سولفاته شدن باطری ماشین نیز اطلاعاتی را داشته باشید. سولفاته شدن باطری ماشین می‌تواند تحت تاثیر اتفاقات و عوامل بسیاری رخ دهد. عواملی که هرکدام بر دیگری نیز تاثیر گذاشته و موجب بروز مشکلات بیشتری در ماشین می‌شود. اصلی‌ترین دلایل سولفاته شدن باطری ماشین عبارت‌اند از:

  • تولید گاز هیدروژن

گاز هیدروژنی که توسط ماشین تولید می‌شود، در بسیاری از موارد عاملی برای به وجود آمدن واکنش‌های شیمیایی دیگر است. به این ترتیب با بروز و وجود گاز هیدروژن بر روی سر باطری، رسوبات و سولفات بیشتری بر روی آن تولید و تشکیل می‌شود.

  • خروج گازها و مایعات

خروج گازها و مایعات از سمت باطری، می‌توانند دلیلی برای تشکیل سولفات بر روی آن باشند. این موضوع به دلیل رسانا بودن بسیاری از قطعات خودرو و امکان واکنش‌های شیمیایی در بین این قطعات می‌تواند بروز پیدا کند.

  • شارژ ناقص باطری ماشین

زمانی که باطری به صورت کامل شارژ نمی‌شود، این موضوع به مرور می‌تواند موجب بروز مشکلاتی در باطری شود. باید توجه داشته باشید که برای جلوگیری از این موضوع لازم است تا باطری ماشین به اندازه و به صورت دقیق شارژ شود تا مشکلات شارژ ناقص بر روی باطری ماشین تاثیر نگذارد.

  • محل قرارگیری دریچه‌ها

محل قرارگیری دریچه‌ها بر روی سر باطری کاه ممکن است مشکلاتی را ایجاد کنند. در صورتی که گاز خروجی بتواند با سر باطری برخورد کند، ممکن است خوردگی به وجود آمده و تشکیل سولفات بر روی سر باطری به راحتی انجام شود.

  • شارژ بیش از اندازه باطری

همانند شارژ ناقص باطری ماشین، شارژ بیش از اندازه آن نیز تاثیرات منفی و مخربی را بر روی سولفاته شدن باطری ماشین دارد. از همین رو نسبت به اندازه و میازن شارژ باطری باید دقت عمل لازم را داشته باشید.

  • کارکرد زیاد باطری ماشین

بیش از اندازه کار کردن باطری ماشین می‌تواند منجر به بروز مشکلات و خرابی آن شود. از همین رو در مدت زمان طولانی عملکرد باطری، باید منتظر خراب و سولفاته شدن آن نیز باشید.

عوارض به وجود آمده از سولفاته شدن باطری ماشین

سولفاته شدن باطری ماشین می‌تواند موجب عوارض بسیاری برای استفاده از آن شود. ضمن اینکه در بسیاری از موارد، ممکن است بروز این عوارض در استفاده از ماشین شما، دلیلی برای بروز سولفاته شدن باطری شما باشد. با خواندن مواردی که در ادامه به عنوان عوارض سولفاته شدن باطری ذکر می‌کنیم، می‌توانید نسبت به سلامت باطری خود مطمئن شده و از بروز هریک از این عوارض جلوگیری کنید. برای این کار تنها لازم است تا سلامت باطری خود را در نظر داشته و نسبت به سولفاته شدن این باطری توجه لازم را به خرج دهید.

  1. اختلال در عملکرد سیستم برق ماشین
  2. کاهش عمر مفید و عملکرد درست ماشین
  3. ایجاد اختلال در عملکرد سایر قطعات ماشین
  4. به وجود آمدن احتمال حریق در سیستم برق خودرو
  5. افزایش احتمال خسارات مالی و جانی در استفاده از ماشین

 

 

راهکارهایی برای جلوگیری از سولفاته شدن باطری

اگر به دنبال آن هستید که از بروز سولفاته شدن باطری خود جلوگیری کنید، باید بدانید که راهکارهای بسیاری برای این کار وجود دارند. در این بخش به سراغ راهکارهایی رفتیم که با استفاده از آن‌ها، پیش از بروز سولفاته شدن باطری، می‌توانید سلامت بیشتری را برای باطری خود به ارمغان آورید. توجه به این راهکارها برای شما می‌تواند استفاده بهتر و در نتیجه عملکرد بهتر باطری ماشین را به همراه داشته باشد. این موارد عبارت‌اند از:

  1. استفاده از درپوش باطری
  2. خشک نگه داشتن باطری و سر آن
  3. خرید و استفاده از انواع باطری باکیفیت
  4. گریس کاری کردن سر باطری‌های تمیز
  5. استفاده از گریس در قسمت اتصال باطری با کابل
  6. بررسی وضعیت دینام و سیستم شارژر باطری ماشین
  7. شست‌شوی سر باطری با استفاده از محلول جوش شیرین

 

رعایت مهم‌ترین نکات در زمان رفع سولفات باطری خودرو

زمانی که در حال استفاده از باطری هستید و با سولفات آن روبه‌رو می‌شوید، لازم است تا به سراغ برطرف کردن سولفات بروید. البته باید توجه داشته باشید که در حین زمان برطرف کردن سولفات، لازم است تا برخی موارد را به خوبی در نظر داشته باشید. باطری ماشین ممکن است خطرناک بوده و مشکلاتی را برای شما ایجاد کند، از همین رو توجه به مهم‌ترین نکات ایمنی در این راستا می‌تواند سلامت شما را تضمین کند. 8 مورد از موارد ایمنی عبارت‌اند از:

  1. در اولین قدم تمامی اتصالات سر باطری را از آن جدا نمایید.
  2. در زمان شروع به کار خود، حتما توجه داشته باشید که با سیگار روشن نباشید!
  3. دقت کنید که احتمال سولفاته شدن باطری، در قطب مثبت بیشتر از قطب منفی باطری ماشین است.
  4. نسبت به حضور اشیا فلزی در اطراف ماشین و برخورد آن با ماشین دقت عمل لازم را به خرج دهید.
  5. در زمان کارکردن بر روی هر قطب باطری، نسبت به قرار داشتن درپوش قطب دیگر توجه داشته باشید.
  6. برای برطرف کردن سولفات باطری ماشین بهتر است تا از فرچه سیمی یا مسواک ضخیم به این منظور استفاده کنید.
  7. پس از تمام شدن تمامی مراحل کار، حتما به دقت سر باطری را خشک کرده و گریس کاری را به صورت کامل انجام دهید.
  8. در زمان اتمام کار و برای شست‌وشو، نسبت به حرکت آب دقت کنید و از ورود آب به داخل باطری ماشین جلوگیری لازم را به عمل آورید.

 

جمع بندی پایانی مقاله

اگر با ماشین سروکار داشته باشید و روزانه به رانندگی بپردازید، حتما بارها و بارها مشکلی به نام سولفاته شدن باطری ماشین را شنیده‌اید. مشکلی با دلایل بسیار که می‌تواند عملکرد ماشین را تحت تاثیر خود قرار دهد و مشکلاتی را برای استفاده از آن به وجود آورد. در این مقاله الکترو صنعت تهران سعی کرده است تا با بیان اصلی‌ترین دلایل سولفاته شدن باطری و راهکارهایی برای رفع آن، به شما کمک کنیم تا در این باره اطلاعات دقیقی را داشته باشید. اطلاعاتی که در نهایت منجر به استفاده بهتر از ماشینتان شده و از بروز مشکلات بسیار برای ماشین شما بکاهد.

اشتراک گذاری