نحوه شارژ باطری خودروهای برقی و هیبریدی چگونه است؟

نحوه شارژ خودروی برقی و هیبریدی

خودروی برقی را می توان انقلابی در صنعت خودروسازی دانست. خودروی الکتریکی کمترین آسیب را به محیط زیست می زند و باعث کاهش انتشار گازهای گلخانه ای می شود. این خودروها انرژی کمی مصرف می کنند و آلودگی صوتی ناچیزی هم به محیط اطراف خود وارد می کنند. با حضور ماشین برقی در خیابان ها و جاده ها، مسئله شارژ باطری آنها بیش از پیش مورد توجه قرار گرفت. مهمترین سوال این است که در صورت تمام شدن شارژ باطری ماشین کجا و چگونه باید آن را مجدداً شارژ کنیم.  

خودروی برقی هیبریدی چیست؟

به خودرو‌هایی که از دو سیستم انتقال نیرو استفاده می کنند خودروی هیبریدی می گویند. متداول ترین خودروی هیبریدی، خودروی بنزینی برقی است. این خودرو هم با سوخت بنزین کار می کند و هم با باطری. در این خودروها باطری قابل شارژ منبع انرژی است که موتور الکتریکی آن را به حرکت وا می دارد. در صورت خالی شدن باطری ماشین باید آن را دوباره شارژ کرد.

انواع خودرو برقی هیبریدی

خودروهای برقی در سه نوع زیر تولید می شوند:  

  1. خودروهای هیبریدی (Hybrid Electric Vehicles (HEVs))
  2. خودروهای اتصالی هیبریدی (Plug-in Hybrid (PHEVs))
  3. خودروهای تمام الکتریکی (Full Electric (BEVs))

خودروهای هیبریدی و چگونگی شارژ باطری آن

این خودروها دو موتور دارند: موتور بنزینی و موتور الکتریکی. مسافتی که با این خودروها طی می شود به صورت تلفیقی از نیروی باطری و سوخت طی می شود و راننده دخالتی در انتخاب آن ندارد. برای شارژ باطری این نوع خودرو، یک شارژر ۱۲۰ ولتی که به پریز سه شاخه متصل می شود لازم است. حدوداً ۲۰ ساعت زمان می برد که شارژ باطری کامل شود. تویوتا پریوس، هوندا اینسایت و فولکس واگن مدل جتا نمونه هایی از این خودروهای هیبریدی هستند.

خودروهای اتصالی هیبریدی (پلاگین) و نحوه شارژ باطری آن

این نوع خودروها تقریباً مکانیزم ماشین های تمام الکتریکی را دارند. در طراحی خودروهای اتصالی هیبریدی، موتور بنزینی مانند یک ژنراتور برای شارژ دوباره موتور الکتریکی در نظر گرفته شده است. به این معنی که بعد از  دشارژ باطری ماشین، از انرژی بنزین استفاده می شود. این خودروها باطری‌ های بزرگی داشته و برای تردد روزانه مناسب ترند. شارژ باطری این خودروها با شارژری ۲۴۰ ولتی انجام می گیرد که حدود ۸ تا ۱۲ ساعت طول می کشد. هیوندای سوناتا پلاگین مسافتی در حدود ۴۴ کیلومتر را با یک بار شارژ  باطری به صورت تمام الکتریکی طی می‌کند. برخی از مدل های شورولت هم اتصالی هیبریدی هستند.

خودروهای تمام الکتریکی و شارژ باطری آن

خودروهای تمام الکتریکی تک موتوره هستند و با هر بار شارژ 250 کیلومتر را طی می کنند. به همین دلیل بیشتر برای ترددهای درون شهری استفاده می شوند. شارژ این خودروها در ایستگاه های مخصوص در جاده ها انجام می شود. شارژر باطری این خودروها 480 ولتی است و با 30 دقیقه اتصال 80 درصد حجم باطری شارژ می شود. شناخته شده ترین مدل خودروهای تمام الکتریکی تسلا است. اما نیسان لیف نیز جزء خودروهای BEVs محسوب می شود.

نحوه شارژ باطری خودرو برقی و هیبریدی چگونه است؟

امروزه در کشور ما هم خودروهای برقی هیبریدی عرضه شده و تقاضای زیادی برای خرید آن ها وجود دارد. اما متأسفانه هنوز جایگاه های شارژ باطری این ماشین ها ساخته نشده است. صاحبان خودروهای هیبریدی باید همیشه شارژر ماشین خود را همراه داشته باشند و ترجیحاً پیش از خروج از منزل باطری ماشین را شارژ کرده باشند. قبل از اتصال شارژر اتومبیل میزان ولتاژ برق خانه را با شارژر هماهنگ کنید. موضوع مهمی که در ارتباط با باطری ماشین برقی وجود دارد این است که باطری‌ این خودروها از نوع لیتیوم یون است و اگر مدتی از آن استفاده نشود شارژ آن خالی شده و به اصطلاح دشارژ می شوند. شارژرهای خودروهای هیبریدی را به ۳ دسته تقسیم می کنند:

  1. سطح یک (ولتاژ ۱۲۰ ولت)
  2. سطح دو (ولتاژ ۲۴۰ ولت)
  3. سطح سه (ولتاژ ۴۸۰ ولت)

شارژر سطح یک باطری ماشین (ولتاژ ۱۲۰ ولت)

شارژر سطح یک آسان ترین روش شارژ ماشین های برقی است. این شارژرها با اتصال به برق شهری به راحتی می توانند باطری ماشین را شارژ کنند. این روش کمی کند است و برای اینکه شارژ باطری کامل شود ۱۶ تا ۲۰ ساعت زمان لازم است.

شارژر سطح دو باطری ماشین (ولتاژ ۲۴۰ ولت)

شارژر سطح دو، ولتاژی برابر ۲۴۰ ولت نیاز دارد. با استفاده از این شارژر زمان شارژ باطری نصف می شود. اما به دلیل اینکه در ایران ولتاژ برق شهری ۲۲۰ ولت است برای استفاده از این شارژرها باید از سازمان های ذیربط تقاضای برق بیشتری کرد که دردسر ساز است. یا باید شارژر مخصوص ۲۴۰ ولت خریداری کنید. با این شارژرها زمان شارژ کامل باطری ماشین به ۸ ساعت کاهش خواهد یافت. یادآوری می کنیم که این شارژرها روی اتومبیل نصب نیست و باید خریداری و توسط برقکار نصب شود.

شارژر سطح سه باطری ماشین (ولتاژ ۴۸۰ ولت)

شارژر سطح ۳ در کشورهایی که خودروهای برقی و هیبریدی در آن ها خریداران بیشتری دارد، رایج است. این شارژرهای ۴۸۰ ولتی هستند و باطری ماشین را تنها ظرف مدت ۳۰ دقیقه به طور کامل شارژ می کنند. شارژر سطح ۳ به صورت ایستگاه های شارژ در خیابان ها و جاده ها نصب می شود. این شارژرها به صورت پلاگین به خودرو وصل می شوند. پیش از استفاده از این شارژرها باید مطمئن باشید که این سطح از ولتاژ با باطری خودرو شما سازگاری داشته باشد و به آن آسیب نزند.

عوامل موثر در سرعت شارژ باطری ماشین

عوامل متعددی در شارژ باطری ماشین موثر است. از جمله:

اندازه باطری: هر چه باطری ماشین بزرگتر باشد ظرفیت آن بیشتر است و برای شارژ زمان بیشتری لازم دارد.

مقدار شارژ باقیمانده در باطری: شارژ باقیمانده در باطری در سرعت تکمیل آن تأثیر دارد. ۸۰ درصد از ظرفیت باطری سریع تر از ۲۰ درصد باقیمانده آن پر می شود.

آداپتور داخلی ماشین: سرعت شارژ باطری ماشین ارتباط مستقیمی با آداپتور داخلی ماشین دارد. ظرفیت آداپتور هر چه باشد شارژ باطری به همان اندازه انجام می شود.

طول مسافت: میزان مسافتی که به صورت روزانه طی می شود بستگی به شارژ باطری دارد.

دمای هوا: در زمان سردی هوا شارژ باطری با سرعت کمتری انجام می شود. به همین دلیل بعضی از باطری ها سیستم گرمایشی دارند تا زمان شارژ را کاهش دهند.

مزایای خودروهای هیبریدی

اکنون که با خودروهای هیبریدی و نحوه شارژ آن آشنا شدیم، بهتر است مزایا و معایب این خودروها را نیز بیشتر بشناسیم:

  1. امکان رانندگی با کیفیت
  2. مصرف بهینه سوخت
  3. دوام بیشتر قطعات خودرو: این ماشین ها بسیار کم استهلاک هستند و قطعات بادوامی دارند.
  4. انتخابی مناسب برای انجام سفرهای درون شهری
  5. دارا بودن انرژی چند موتوری
  6. کارکرد بدون آلودگی صوتی: خودروهای هیبریدی با کمترین صدای ممکن کار می کنند. این به دلیل این است که خودروهای هیبریدی در شروع حرکتشان از موتور الکتریکی استفاده کرده و موتور بنزینی آن به کار نمی افتد.
  7. گرم ماندن خودرو: آب موجود در ماشین های هیبریدی تا سه روز گرم می ماند. به همین دلیل در زمان شروع حرکت وقت راننده برای گرم کردن ماشین تلف نخواهد شد.
  8. باطری بسیار قوی که بسیار دیر خراب شده و معمولاً گارانتی های طولانی مدت دارند.
  9. استهلاک کمتر

معایب خودروهای هیبریدی

در کنار مزیت هایی که خودروهای هیبریدی دارند، معایب آن نیز از دید کارشناسان صنعت خودروسازی دور نمانده است. منتقدان این تکنولوژی جدید، معایب زیر را بزرگترین ایراد خودروهای هیبریدی می دانند:

  1. گران بودن خودروهای هیبریدی نسبت به خودروهای معمولی
  2. نداشتن قدرت کافی در حرکت
  3. سازگار نبودن با آب و هوای سرد
  4. هندلینگ ضعیف ماشین
  5. مشخص نبودن زمان تعویض باطری
  6. کمبود ایستگاه های شارژ باطریخودرو
  7. کمبود تعمیرگاه های تخصصی ماشین های هیبریدی
  8. مشکلات مالیاتی خودروهای هیبریدی
  9. شتاب ضعیف در حرکت
  10. نداشتن آگاهی کامل فروشندگان درباره خودروهای هیبریدی و امکانات آن ها
  11. قدرت کم نسبت به حالت اسپرت
  12. وجود خطرات ناشی از استفاده باطری
  13. هزینه های سنگین نگهداری و تعمیر

خودروی هیبریدی بخریم یا نه؟

امروزه دلایل بسیاری برای مشتریان خرید اتومبیل وجود دارد که آنها را به خرید ماشین های هیبریدی ترغیب کند. مصرف سوخت پایین تر یکی از اصلی ترین این دلایل است. با قراردادن این خودروها در حالت تمام الکتریکی صاحب آن می تواند با یک بار شارژ باطری مسافت خانه تا محل کار را بدون مصرف سوخت طی کند. یکی دیگر از عوامل مشوق خرید این خودروها، طرح های تشویقی است که دولت ها برای خریداران ماشین های هیبریدی در نظر می گیرند. در ایران ورود خودروهای هیبریدی به محدوده زوج و فرد بلامانع است و جریمه ای متوجه آن نخواهد بود. علاوه بر این عوارض گمرکی و مالیات این نوع ماشین ها نیز کمتر از بقیه خودروهای وارداتی است.

تنوع تولید خودروهای هیبریدی

امروزه به دلایلی که پیشتر ذکر شد، اهمیت تولید و استفاده از خودروهای هیبریدی برای همه واضح و روشن است. به همین دلیل کمپانی های بزرگ و شناخته شده خودرو سازی در سراسر جهان، پا به عرصه تولید خودروهای هیبریدی گذاشته اند. این شرکت های خودروساز در تلاشند که محصولاتی متنوع و سازگار با سلیقه های مختلف را به بازار عرضه کنند.

کلام آخر

امروزه خودروهای الکتریکی و برقی به دلیل اینکه آسیب کمی به محیط زیست می زنند بسیار مورد توجه قرار گرفته اند. علاوه بر این، شتاب و کمترین میزان آلودگی صوتی دلیل دیگری برای توجه به این خودروهاست. اما نکته ای که در این خودروها مورد توجه است نحوه شارژ آن ها است. صاحبان این خودروها می توانند در منزل و تنها با وصل کردن شارژر باطری ماشین به پریز برق شهری اقدام به شارژ آن کنند. به دلیل نبود ایستگاه های شارژ در ایران پیش از سفر با خودروی برقی باید برنامه ریزی های لازم انجام شود. در کشورهای دیگر نیز با استفاده از برخی اپلیکیشن ها می توان از محل ایستگاه های شارژ باطری مطلع شد. اگر باطری ماشین را در منزل شارژ می کنید پیشنهاد می کنیم که این کار را به ساعات پایانی شب موکول کنید. در این صورت هزینه کمتری را متحمل خواهید شد.