راهنمای خرید و کار با شارژر باطری خودرو
راهنمای خرید و کار با شارژر باطری خودرو

بهتر است بدانیم همه باطری های خودرو قابل شارژ هستند و بهترین روش برای شارژ باطری خودرو در خانه استفاده از شارژر باطری خودرو است. با این نوع شارژرها شما می توانید براحتی باطری خودرو خود را (باطری اسیدی-باطری خشک-باطری اتمی) را در منزل، گاراژ و یا هرجایی که به پریز برق دسترسی دارید شارژ کنید. در این مقاله اطلاعات لازم در زمینه شارژر باطری خودرو 12 ولت و همچنین راهنمای خرید  و کار با شارژر باطری خودرو، طریقه شارژ باطری خودرو با دستگاه شارژ، نحوه استفاده از شارژر باطری خودرو را در اختیار شما قرار خواهیم داد.

 

شارژر باطری خودرو

شارژر باطری خودرو را باید به برق 220 ولت تکفاز وصل نمایید و نسبت به ولتاژ باطری خودرو، ولتاژ خروجی شارژر باطری خودرو را تنظیم کنید و ترمینال مشکی رنگ منفي شارژر باطری را به قطب منفی باطری خودرو و ترمینال قرمز رنگ مثبت شارژر باطری را به قطب مثبت باطری خودرو اتصال دهید تا باطری خودرو را شارژ کند.

شارژر باطری خودرو در حالت Manual می توانند با سرعت بالا باطری خودرو را شارژ کند و در حالت Automatic با سرعت آهسته و یا خیلی کُند باطری خودرو را شارژ کند که موثرترین روش برای شارژ باطری خودرو می باشد. بعضی اوقات شارژر قادر است باطری های قدیمی که توسط دینام خودرو شارژ نمی شوند را احیا کند.

طرز کار دستگاه شارژر باطری خودرو

شارژر باطری خودرو با هدایت جریان الکتریکی به آن، انرژی لازم را به باطری خودرو وارد می‌کند. این وسیله، ۱۲۰ ولت AC را از یک منبع خانگی دریافت و آن را به یک ولتاژ ۱۲ ولتی تبدیل می‌کند. به طور معمول، ظرفیت باطری خودرو ۴۸ آمپر ساعت است و یک شارژر معمولی در دو آمپر شارژ می‌شود.

این بدان معنی است که شارژ کامل باطری خودرو ۳۴ ساعت طول می‌کشد. با این حال، برخی از شارژرهای باطری خودرو میزان شارژ متفاوتی دارند و از ۲ تا ۱۰ آمپر متغیر هستند.

به طور کلی باطری خودرو به دو روش زیر شارژ می شود.

  • روش شارژ کند Automatic: در حالت شارژ کند Automatic آمپر کمتر در زمان بیشتر به باطری اعمال می شود تا باطری کاملا شارژ شود. زمان لازم برای شارژ کند متناسب با آمپر خروجی شارژ باطری خودرو، تخلیه باطری و آمپر ساعت آن حدود 8 ساعت می باشد در این روش باطری به خوبی و کامل در مدت زمان مناسب شارژ می شود.
  • روش شارژ تند یا سریع Manual: در حالت شارژ سریع Manual برعکس شارژ کند عمل می‌شود، یعنی آمپر بیشتر در زمان کمتر به باطری اعمال می شود تا باطری شارژ شود. زمان لازم برای شارژ باطری تند نیم ساعت تا یک ساعت می باشد. روش شارژ تند فقط در مواقعی انجام می شود که زمان کافی برای انجام شارژ کند نباشد و عجله داشته باشیم چون در این روش ممکن است صفحات باطری به علت حرارات زیاد آسیب ببیند.

انواع شارژر باطری خودرو

دو نوع مختلف شارژر خانگی باطری خودرو  برای شارژ باطری خودرو وجود دارد. شارژر قطره ای(trickle) و شارژر شناور(float)

شارژر شناور (Float): شارژر شناور به صورت هوشمند عمل می کند و هنگام پر شدن باطری پروسه شارژ را به صورت اتوماتیک متوقف می کند تا مانع از شارژ شدن بیش از حد و آسیب رساندن و کم شدن عمر باطری شود.

شارژر قطره ای (Trickle): شارژر قطره ای نمی تواند از شارژ شدن بیش از حد (Over Charge) جلوگیری کند در نتیجه تا حدی امکان شارژ امن کاهش می یابد.

مدار شارژر اتوماتیک باطری خودرو

برد شارژر باطری خودرو 12 ولت اتوماتیک

داخل مداری که در شارژر باطری خودکار خودرو تعبیه شده است، ساز و کارهایی را برای شارژ کردن باطری خودرو مشاهده می‌کنیم. این مدار شرایطی را فراهم می‌کند ‌که باطری به واسطه ماکسیمم آمپر شارژ شود، زمانی که این جریان به حدود ۱۵۰ میلی آمپر رسید، از ولتاژ مدار برای شارژ کردن باطری اندک اندک کاسته می‌شود.

این روند تا تکمیل شدن شارژ باطری به طول می‌انجامد و در پایان به واسطه نورانی شدن لامپ LED موجود، از شارژ شدن کامل باطری خودرو مطلع خواهیم شد.

بهتر است بدانیم همه خودروها، دارای باطری قابل شارژ می‌باشند و بهترین روش شارژ باطری خودرو در منزل، گاراژ و یا هرجایی که به پریز برق دسترسی دارید استفاده از شارژر اتوماتیک باطری است. با شارژر اتوماتیک باطری شما می توانید به راحتی باطری خودرو خود را (باطری اسیدی، باطری خشک، باطری اتمی) را شارژ کنید.

شارژر باطری اتوماتیک در مقابل دستی

امروزه شارژرهای اتوماتیک باطری خودرو، کمی جذاب تر و محبوب تر از شارژرهای دستی هستند زیرا نیازی به شمارش میزان شارژ باطری خودرو از جانب راننده نیست. به محض شارژ کامل باطری خودرو، این شارژرها برای جلوگیری از شارژ اضافه، تغییر وضعیت می دهند و مدار شارژ را قطع میکنند، در نتیجه عمر باطری خودرو حفظ می شود.

 شارژر باطری خودرو قابل حمل

خودرو ها دائما در حال حرکت و جابه جایی هستند، بنابراین ایده خوبی است اگر برای خودتان یک شارژر باطری خودرو که بتوانید با خود به جاده ببرید، داشته باشید. در حالت ایده آل می توانید به راحتی درون جعبه ابزار خودرو یا یک کیسه مسافرتی کوچک شارژر باطری خودروتان را جا بدهید. طراحی امروزه شارژرهای باطری خودرو شدیدا بر جمع و جور بودن و سبک بودن تمرکز دارد.

کاربرد و موارد استفاده از دستگاه شارژ باطری

  1. دستگاه باطری شارژر بعنوان استارتر جهت روشن نمودن سریع اتومبیل هایی که باطری آ‌نها ضعیف شده واستارت نمی‌زند.
  2. دستگاه باطری شارژر جهت شارژ نمودن انواع باطری های قابل شارژ 6 ولت، 12 ولت و 24 ولت اعم از تر، خشک، سیلد اسید و باطری های اتمی از ۴ آمپر ساعت تا ۴۰۰ آمپر ساعت به صورت تکی.
  3. دستگاه باطری شارژر جهت شارژ نمودن چند عدد باطری ۱۲ ولت در یک زمان به صورت موازی.
راهنمای خرید و کار با شارژر باطری خودرو

راهنمای خرید شارژر باطری خودرو

خرید ابزار، لوازم جانبی و تجهیزات مورد نیاز خودرو کاری نیست که بتوانید به راحتی آن را انجام دهید، بلکه آن‌ها دارای برخی از ویژگی های اساسی هستند که باید هنگام انتخاب شارژر باطری خودرو به دنبال آن‌ها باشید.

1-    آمپر شارژر باطری

دامنۀ آمپر، توانایی شارژر را تعیین می‌کند، به همین دلیل، باید دقیقاً بدانید که قصد استفاده از چه مقدار شارژر باطری را دارید. اگر بیش از حد از اتومبیل خود استفاده نمی‌کنید و تنها می‌خواهید مطمئن شوید که در زمان‌هایی که به مدت طولانی از خودرو خود استفاده نمی کنید باطری از کار نمی‌افتد آمپرهای پایین یک گزینه عالی هستند.

آمپر بالا گزینه‌های گران‌تری هستند اما می‌توانند باطری مرده را به کار بیندازند و خیلی سریع‌تر از مدل‌های آمپر پایین مشکل شما را حل کنند. اگر قصد دارید باطری خود را به کار بیندازید، مطمئناً به انرژی بیشتری نیاز خواهید داشت.

2-    ولتاژ شارژر باطری

بیشتر اتومبیل‌ها دارای سیستم باطری ۱۲ ولتی هستند و شما باید اطمینان داشته باشید که شارژر میتواند باطری خودرو را ۱۲ ولت شارژ کند. خوشبختانه شارژرهای باطری بسیاری در اندازه‌های ۶ ولت، ۱۲ ولت و ۲۴ ولت وجود دارد و میتوان از آنها در موتور سیکلت‌ها، اتومبیل‌ها و کامیون‌های بزرگتر استفاده کرد.

این نوع دستگاه شارژ دارای ۲ سلکتور (کلید چرخشی )یکی برای آمپر و دیگری برای ولتاژ میباشد بعلاوه یک نشان دهنده  نیز برای هر کدام ( ولتاژ و آمپراژ ) لازم است. توجه : اکثر دستگاه های شارژر ایرانی فقط دارای یک نشاندهنده (آمپر ) میباشند.

3-    شاخص ها

نگه داشتن زبانه‌ها روی ظرفیت باطری در زمان شارژ بسیار مفید است. به همین دلیل، یک شارژر باطری خودرو خوب باید شاخص‌هایی برای این منظور داشته باشد. گذشته از شاخص‌ها، همچنین باید در موارد قطبیت معکوس به دنبال واحدی با زنگ هشدار باشید. این ویژگی‌ها بسیار ضروری هستند، به خصوص اگر با نحوه شارژ باطری‌های اتومبیل آشنایی چندانی نداشته باشید.

4-    ویژگی‌های ایمنی

وقتی محصولاتی مانند این محصول را انتخاب می‌کنید امنیت آن‌ها بسیار مهم است. شارژ بیش از حد باطری می‌تواند عواقب خطرناکی داشته باشد و باعث از بین رفتن باطری شود.

از طرفی باطری‌های خودرو دارای مواد شیمیایی مضر هستند و برای سلامتی و محیط زیست خطرناک است. بنابراین خرید قطعات اتومبیل خصوصا باطری خودرو باید جدی گرفته شود و به مشخصات ایمنی آن توجه خاصی کرد. توصیه ما این است که همیشه به دنبال واحدهایی باشید که دارای موارد زیر باشد:

  • حفاظت از قطبیت معکوس: گاهی ممکن است به طور تصادفی کابل‌ها را اشتباه به هم وصل کنید، در این مواقع باید از ویژگی‌های امنیتی آن اطمینان حاصل کنید تا برق گرفتگی و جرقه ایجاد نشود.
  • حالت شناور / حالت نگهداری: این ویژگی در شارژرهای اتوماتیک یافت می‌شود و زمان شارژ کامل باطری را تشخیص می‌دهد. در بسیاری از موارد شارژ بیش از حد می‌تواند باعث گرم شدن بیش از حد، آسیب جدی و حتی انفجار شود. به همین دلیل توصیه می‌کنیم همیشه به دنبال شارژرهای باطری خودرو با حالت شناور یا تعمیر و نگهداری باشید.
  • گیره‌های مقاوم در برابر جرقه: حتی اگر هنگام شارژ مراقب باشید هم هنگام وصل کردن گیره‌های شارژر، جرقه زدن امکان پذیر است. نکته خوب این است که برخی از واحدها دارای یک ویژگی ایمنی هستند که می‌توانند باعث کاهش و حتی جلوگیری از ایجاد جرقه در اتصال شوند.

5-    امکانات شارژر باطری خودرو

قیمت دستگاه شارژر باطری خودرو صنعتی

از امکانات دیگری که بسته به مدل و قیمت دستگاه شارژر باطری خودرو وجود دارد می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • پورت USB برای شارژ لب تاپ و موبایل در بعضی از مدل ها Type-C
  • نورافکن یا چراغ هشدار
  • قطب نما و چکش اضطراری
  • نمایشگر عددی میزان شارژ
  • خروجی 12 ولت فندکی
  • هشدار هنگام جابجا وصل کردن کابل‌ها به قطب‌های مثبت و منفی باطری
  • تست ولتاژ باطری
  • ولتاژ 24 ولتی برای خودرو‌های سنگین

توجه : اگر هنگام خرید شارژر باطری با عبارت “چند تایی اش را می خواهید” مواجه شدید زیاد تعجب نکنید. فروشندگان بر اساس تعداد باطری های ۶ ولتی که دستگاه میتواند به طور همزمان ( بصورت سری ) شارژ نماید دسته بندی کرده اند. مثلا شارژر باطری ۸ تایی یعنی اینکه میتواند همزمان ۸ باطری ۶ ولتی را که بطور سری به دستگاه وصل شده اند را شارژ کند.

طریقه شارژ باطری خودرو با دستگاه شارژر

نحوه استفاده صحیح از شارژر باطری خودرو نه تنها برای ایمنی شما بلکه برای ایمنی وسیله نقلیه نیز ضروری است. در اینجا مراحلی وجود دارد که باید دنبال کنید:

 

  1. اطمینان حاصل کنید که از باطری مناسب برای باطری خودرو خود استفاده می‌کنید.
  2. کتابچه راهنمای شارژر را با دقت بخوانید و مطمئن شوید که شارژر چگونه کار می‌کند. هشدارها باید با دقت فراوان خوانده شود.
  3. ابتدا کابل سیاه (منفی) را برداشته و سپس کابل قرمز (مثبت) را بردارید.
  4. اطمینان حاصل کنید که سوئیچ برق خاموش است و شارژر باطری خودرو به پریز برق وصل نشده است.
  5. کابل مثبت گیرنده را به ترمینال باطری مثبت و کابل منفی را به ترمینال منفی وصل کنید.
  6. تصمیم بگیرید که می‌خواهید باطری اتومبیل خود را سریع یا آهسته شارژ کنید. برای شارژ کردن تدریجی، ولتاژ و جریان شارژ کمتری را انتخاب کنید و برای شارژ سریع ولتاژ و جریان شارژ بالاتری را تنظیم کنید. برای تنظیمات مناسب باید دفترچه شارژر را بررسی کنید.
  7.  
  8. اگر شارژر شما اتوماتیک است، انتخاب کنید که آیا این برای مدت زمان مشخصی اجرا می‌شود یا اینکه به محض اینکه باطری شما شارژ شود به طور خودکار خاموش می‌شود.
  9. هنگامی که باطری به طور کامل شارژ شد شارژر را خاموش و جدا کنید.
  10. کابل‌ها را جدا کنید، برای این کار باید از منفی شروع کنید.

مراحل استفاده بهینه از شارژر باطری خودرو

امیدوارم شما از نیاز به شارژ باطری بی نیاز باشید، اما اگر خود را در شرایطی یافتید که عمر باطری در حال از تمام شدن است و باید دوباره شارژ شود، در اینجا نحوه انجام این کار آمده است.

به کمک فیلم زیر در مورد نحوه استفاده از شارژر باطری خودرو و توضیحات مراحل آن در ادامه مطلب می توانید باطری خودرو خود را با دستگاه شارژ باطری انجام دهید.

 

 

1-  انتخاب دستگاه شارژر باطری خودرو

بدیهی است که قبل از شروع کار، باید شارژر باطری را به دست آورید. همه شارژرها یکسان نیستند بنابراین شما باید قبل از استفاده از آن با مدل خاص خود آشنا شوید. دستورالعمل ها را بررسی کنید و مطمئن شوید که چگونه شارژر کار می کند و از هر دکمه، شماره گیری یا خواندن برای چه چیزی استفاده می شود.

 

 

2-  تمیز کردن پایانه های باطری

پایانه های باطری را بررسی کرده و آنها را تمیز کنید. به یاد داشته باشید اگر آنها با یک پودر سفید پوشانیده شده اند، نباید پایانه ها را لمس کنید. این پودر اسید سولفوریک خشک است و در صورت لمس آن با دست های لخت می تواند پوست شما را بسوزاند.

 

 

از یک پد دستی کاغذی برای پاک کردن سطح پایانه استفاده کنید، یا یک دستمال مرطوب بگیرید و یک لایه جوش شیرین (بی کربنات سدیم) را روی پارچه بمالید. مراقب باشید که اجازه ندهید که محلول با پوست و لباس ارتباط برقرار کند. پایانه ها را مالش دهید و تمیز کنید و از آمادگی سطح آنها برای تماس با سیم ها اطمینان حاصل کنید.

 

 

3- درپوش سلولی را بردارید!

در بسیاری از باطری ها، یک سری از درپوش های کوچک را مشاهده خواهید کرد. اینها به عنوان درپوش سلولی شناخته می شوند و قبل از استفاده از شارژر باطری، باید آنها را بردارید. این درپوش ها یا در قسمت بالای باطری هستند، یا در زیر نوار زرد رنگی که می توان آن را روشن و خاموش کرد، بعضی از آنها ممکن است به هیچ وجه درپوش نداشته باشند.

اگر باطری شما دارای درپوش سلولی باشد، آنها را باید قبل از شروع شارژ برداشت، در غیر این صورت گازهای ایجاد شده در اثر شارژ باطری قادر به خروج از محفظه ی درونی باطری را نخواهند داشت.

 

4-  کابل های شارژر را وصل کنید!

پس از آشنایی با اصول شارژر باطری خودرو خود، اکنون می توانید آن را به باطری خودرو وصل کنید. می توانید باطری را در حالی که هنوز داخل خودرو است شارژ کنید و یا اگر خارج شده است، هر دو روش امکان پذیر است.

 

 

اطمینان حاصل کنید که خودرو خاموش است و سپس کابل ها یا سیم ها را به پایانه های باطری وصل کنید. شارژر دو سیم دارد. سیم قرمز باید به ترمینال قرمز یا مثبت متصل شود(ممکن است یک باطری روی پایانه، POS را نشان دهد). دیگری به ترمینال منفی یا ترمینال مشخص شده به عنوان NEG وصل شده است.

 

 

اطمینان حاصل کنید که دو سیم به یکدیگر به هم اتصال نداشته باشند. این امر به این دلیل است که سیم ها هنگام تماس با هم، جرقه می زنند و باعث احتراق گاز هیدروژنی که باطری را احاطه کرده است، می شوند که ممکن است دچار سوختگی ناخوشایند شوید یا حتی باعث انفجار شود.

ابتدا گیره مثبت (قرمز) را روی قطب مثبت باطری بچسبانید. قطب مثبت یک نشانگر “+” دارد. سپس گیره منفی (سیاه) را به قطب منفی روی باطری وصل کنید. قطب منفی یک نشانگر “-” دارد.

 

5-  آمپر و ولتاژ شارژر باطری را تنظیم کنید!

اگر دستگاه شارژر امکان تنظیم اتوماتیک شدت جریان را نداشته باشد، باید آن را به صورت دستی تنظیم کنید. در این مرحله باید ولتاژ و آمپر را روی شارژر تنظیم کنید. اگر می خواهید باطری را به آرامی شارژ کنید، می توانید آن را در یک آمپراژ پایین تر از زمانی که به سرعت سعی در استارت اتومبیل خود دارید تنظیم کنید.

 

 

شارژ کردن کند روش مناسبی برای استفاده در صورت داشتن زمان کافی است، زیرا با این کار شارژ باطری بهتر انجام می شود. با این حال، اگر به سرعت سعی در استارت اتومبیل دارید، می توانید از یک آمپراژ بالاتر استفاده کنید.

 

 

حداکثر مقدار شدت جریانی که میتوان تنظیم کرد به میزان 10٪ از ظرفیت باطری است. بهترین مقدار شدت جریان 5درصد از آمپر باطری خودرو است. به طور مثال یک باطری خودرو 60 آمپری را بهتر است با 3 آمپر، شارژ کنید.

 

 

اگر شما شارژ را تا 6 آمپر افزایش دهید، ممکن است باطری خودروتان آسیب ببیند. به یاد داشته باشید که هرچه شدت جریان شارژر را پایین تر تنظیم کنید، زمان بیشتری برای شارژ شدن باطری اتومبیل نیاز دارید. با این حال، عمر مفید باطری خودرو با شارژ کردن با شدت جریان کم طولانی تر خواهد شد.

 

 

1-    شارژر را روشن کنید!

شارژر را وصل کرده و بگذارید کار خود را انجام دهد. ممکن است شما بتوانید مدت زمان کار را برای شارژر تعیین کنید، یا ممکن است هنگام اتمام کار به طور خودکار خاموش شود. در هر صورت این ایده خوبی است که در طی این فرایند شارژر را جابجا نکنید یا با سیم بازی نکنید.

 

 

2-     جدا کردن کابل های شارژر

پس از شارژ باطری می توانید شارژر را خاموش کنید، سپس آن را از باطری خودرو جدا کنید. بعد کابل ها را به ترتیب برعکس زمان وصل کردن آنها جدا کنید. گیره منفی (سیاه) اول، و سپس گیره یمثبت (قرمز) را جدا کنید. باطری شما باید به صورت کامل شارژ شود و پس از آن می توانید خودرو خود را استارت کنید.

فرآیند شارژ باطری خودرو فرآیندی ساده و در عین حال حساس است که با صبر و دقت کافی می تواند به درستی انجام شود و در بهبود عمر باطری و استفاده از آن موثر باشد.

اتصال باطری اسیدی به شارژر

به یاد داشته باشید قبل از اینکه فرآیند شارژ باطری خودرو را آغاز کنید، همیشه سطح الکترولیت را بررسی کنید. یک محفظه کوچک مخصوص این کار روی باطری خودرو وجود دارد که به شما کمک می کند تا از سطح مقدار الکترولیت مطلع شوید.

در صورت لزوم، الکترولیت بیشتری به داخل باطری خودرو بریزید. سپس ترمینالهای باطری را تمیز کنید. سیم مثبت (+) دستگاه شارژ را به ترمینال مثبت باطری وصل کنید و سیم منفی را به ترمینال منفی باتاری وصل کنید. به طور معمول، گیره سیم مثبت قرمز است و اندازه ترمینال باطری مثبت بزرگتر از ترمینال منفی است.

دستگاه شارژ را به پریز برق وصل کنید و آن را روشن کنید. سنسوری روی شارژر آمپر را به شما نشان می دهد که نشانه دهنده ی شارژ شدن باطری است.

 

 

نکات پایانی کار با شارژر باطری خودرو

به منظور افزایش طول عمر باطری خودرو بهتر است باطری را به تدریج شارژ کنید. جریان ایجاد شده توسط دستگاه شارژ باید مستقیم باشد. همچنین دستگاه شارژ شامل ترانسفورماتورهایی است که جریان متناوب را به جریان مستقیم تبدیل می کنند. بعلاوه، شارژ باطری خودرو در صورت نیاز باعث ایجاد ولتاژ پایدار و حفاظت از باطری خودرو میشود. با شارژ باطری خودرو میتوانید چند سال اضافه تر از باطری استفاده کنید.