آشنایی با روشن کردن ماشین بدون سوئیچ و استارت

احتمالاً برای یکبار هم که شده سوئیچ خود را درون ماشین گذاشته اید و یا آن را گم کرده اید. شما به عنوان راننده بایستی بتوانید در چنین مواقعی استارت ماشین را بدون حضور سوئیچ فعال کنید. چنانچه شما هم تمایل دارید تا روش های کاربردی و حل این مشکل را یاد بگیرید ما با این مقاله به کمک شما آمده ایم.

آیا می توان اتومبیل را بدون سوئیچ روشن کرد؟

البته استارت ماشین بدون وجود سوئیچ کار آسانی نخواهد بود. اگر بخواهید این فرآیند را در شرایط اضطراری انجام دهید باید مراحل اشاره شده در طول مقاله را به کار بگیرید. در وهله اول باید این نکته را ذکر کنیم که پروسه روشن نمودن اتومبیل بدون سوئیچ، به نوع خودروی شما وابسته است. فاکتوری مثل نوع سیستم امنیتی تعبیه شده، بر روی روش انتخابی تاثیرگذار خواهد بود. مثلا یک پیکان بسیار قدیمی را تصور کنید؛ احتمالا این خودرو به علت قدیمی بودن فاقد دزدگیر هم خواهد بود. در این شرایط احتمالا با یک مغزی سوئیچ بسیار قدیمی مواجه می شوید و قادر خواهید بود با یک کلید دیگر و یا حتی یک شی نوک تیز استارتر ماشین را فعال کنید. در ادامه به کلیه روش های قابل اجرا اشاره خواهیم کرد.

روش های استارت ماشین بدون نیاز به کلید یا سوئیچ

  • با کمک پیچ گوشتی یا چکش

با کمک این ابزار ها می توانید استارت ماشین را در مدل های معمولی فعال کنید. البته انجام این روش نیازمند دقت و تخصص است چرا که در صورت ناآشنا بودن احتمال دارد به ورودی سوئیچ آسیب بزنید. با کمک این روش می ‌توانید پین های قفل را به شکل غیر فعال در آورید. از معایب آن نیز می ‌توان به آسیب ورودی کلید اشاره کرد؛ به طوری که ممکن است پس از این روش نیازمند تعویض باشد.
در گام نخست باید به محلی که قفل های درونی در احتراق قرار دارند دسترسی پیدا کنید. بدین منظور باید حدود ۲ سانتی متر وارد دهانه سوئیچ شوید. برای این کار می ‌توانید از پیچ گوشتی یا چکش استفاده کنید. هنگامی که پیچ گوشتی را وارد کردید با چرخاندن آن سعی کنید احتراق را به حرکت در آورید. در صورت نبودن پیچ گوشتی می توانید از یک قطعه فلزی نوک تیز کمک بگیرید.

  • استارت ماشین با کمک موتور داغ

چنانچه خودرو شما جزء نمونه های معمولی می باشد این روش نیز کمک کننده خواهد بود. بدین منظور کاور پلاستیکی فرمان را جدا کنید. با این کار می توانید به بخش جرقه زنی اتومبیل دسترسی پیدا کنید. البته توصیه ما این است که پیش از اقدام، سیم کشی ماشین را ارزیابی کنید تا مطمئن شوید که اختلالی پیش نخواهد آمد. چرا که در صورت سیم کشی اشتباه ممکن است تجهیزات برقی گران قیمت خودرو خود را بسوزانید.

حتما از دستکش محافظ استفاده کنید. دقت داشته باشید که در اغلب مواقع سیم های باتری ماشین به رنگ قرمز تولید می شوند. سیم های قهوه ای یا زرد نیز مربوط به بخش اشتعال خودرو می باشند. بخش انتهای کاور سیم های باطری را با کمک چاقو ببرید تا بتوانید به سیم ها دسترسی پیدا کنید. هنگامی که سیم باتری را به سیم برق اتصال دهید موتور فعال خواهد شد.

  • روشن شدن خودرو با کمک سیم کویل قرمز

علاوه بر سیم های باطری ماشین، می توانید از سیم کویل نیز برای روشن شدن خودرو کمک بگیرید. این روش در خودروهایی که مدل قدیمی تری دارند کارسازتر است. توصیه می کنیم تا نمودار سیم کشی ماشین خود را پیش از اقدام بررسی کنید. چرا که احتمالا مدل های مختلف سیم کشی های متفاوتی دارند.

برای این کار لازم است تا کاپوت خودرو را بالا بزنید. سپس به بخش زیرین کاپوت بروید. حال باید به دنبال سیم کویل قرمز رنگ بگردید. توسط یک کابل جامپر مثبت بایستی بین پایانه مثبت باطری و سیم کویل اتصال برقرار کنید. در این روش در حقیقت برقی معادله ۱۲ ولت را به شکل مستقیم به سیم پیچ انتقال می دهید.

به منظور یافتن سیم برق استارت، بایستی درون فرمان را بررسی کنید. زمانی که بتوانید برق خودرو را بدین شکل تامین کنید موتور روشن می گردد.

بهترین راهکار استارت ماشین در صورت نبودن سوئیچ

از آنجایی که مفید ترین راهکار برای روشن شدن و برقراری برق ماشین بدون حضور سوییچ، کمک گرفتن از سیم کشی خودرو می باشد لذا در ادامه این راهکار را به طور جزئی و کامل شرح می دهیم.

قدم اول، کاور پلاستیکی حاشیه ستون فرمان را جدا کنید :  گاهی برای دسترسی به سیم کشی باید کاور پلاستیکی را بردارید. احتمالا در اطراف فرمان پیچ های کوچکی مشاهده خواهید کرد. می توانید با کمک پیچ گوشتی مناسب آنها را باز کنید. پس از برداشتن پوشش، در بخش پشتی سوئیچ قادر خواهید بود کانکتور را مشاهده کنید. بر روی این قطعه، سوئیچ احتراق تعبیه شده است. لازم است تا برای دسترسی بیشتر به سیم ها و کوتاه نمودن آنها کانکتور را جدا کنید. البته می توانید با قطع نمودن سیم ها نیز این کار را انجام دهید.

قدم دوم، شناسایی سیم ها : این مرحله اصلی ترین گام محسوب می شود. در بعضی از اتومبیل ها می توانید نمودار سیم کشی را بر روی کابل احتراق مشاهده کنید. حداقل به چهار عدد سیم برخورد خواهید کرد. برای آنکه بتوانید استارت ماشین را فعال کنید باید بدانید هر سیم چه نقشی را ایفا می کند. این سیم ها شامل سیم پمپ بنزین + موتور استارت + تجهیزات + باطری هستند.

سیم ۱: رنگ این سیم سفید بوده و از لحاظ سایزی احتمالا کمی ضخیم تر از سایر سیم ها باشد. نقش آن تامین برق ماشین به شکل مستقیم از باطری است. هنگامی که این سیم را به بدنه خودرو اتصال دهید شاهد ایجاد جرقه خواهید بود. از این روش برای شناسایی آن استفاده کنید. اما زمانی که سایر سیم ها را به بدنه اتصال دهید جرقه ای نخواهید دید. حال که سیم اول را توانستید به درستی شناسایی کنید بهتر است آن را نامگذاری کنید. عموما آن را با اسم BAT یا سی می شناسند. شما می توانید از آن برای شناسایی سایر سیم ها  کمک بگیرید.

  • در مرحله دوم لازم است تا یکی پس از دیگری سه سیم دیگر را به سیم اول به صورت لحظه ای اتصال دهید.
  • ممکن است پس از اتصال، تجهیزات درون ماشین مثل ضبط فعال شوند. در این صورت آن را با اسم ACC یا PR نام گذاری کنید.
  • اگر پس از اتصال متوجه شدید که پمپ بنزین آغاز به فعالیت کرده و یا چراغ های صفحه نمایشگر (آمپر) روشن شده اند اسم آن را IGN یا 15  بگذارید.چنانچه پس از اتصال به سیم BAT، برق به استارتر ماشینرسید و خودرو روشن شد لازم است تا سریعاً دو سیم را از یکدیگر فاصله دهید. این سیم را با نام ST یا 50  نام گذاری می کنند.

علت شناسایی تمامی سیم ها این است که بتوانیم سه سیم ابتدایی یعنی ACC، IGN و BAT را به یکدیگر اتصال دهیم. این سه سیم را با کمک چسب برق کاور کنید تا به سیم ST  کوچکترین تماسی نداشته باشند. در آخر نیز لازم است تا یک اتصال کوتاه با سیم ST برقرار کنید تا در نهایت اتومبیل فعال شود.

نکته ها:

تنها برای یک لحظه سیم ST را با سه سیم دیگر اتصال دهید و سپس آن را رها کنید. هنگامی که نیاز داشتید اتومبیل را خاموش کنید سیم پمپ بنزین و باتری را از یکدیگر تفکیک کنید. با این کار خودرو سریعا خاموش خواهد شد.

ممکن است در هنگام جستجوی سیم های پشت سوئیچ برای استارت ماشین سیم های بیشتری را مشاهده کنید. توصیه می کنیم همان چهار سیم اصلی را بیابید و به سیم های متفرقه دیگر کاری نداشته باشید. مثلا شاید از سیم IGN انشعاب های دیگری برای سایر تجهیزات برقی گرفته شده باشد که عملاً به کار شما نخواهد آمد.

چنانچه خودرو واجد قفل فرمان باشد شاید نیاز شود تا در آخرین پروسه آن را بشکنید. این کار راحت نخواهد بود و برای انجام آن نیاز به اعمال فشار و استفاده از عضلات خود دارید.

استارت ماشین در اتومبیل های واجد ایموبلایزر بدون حضور سوئیچ

هنگامی که خودروی شما جزء نمونه های مدرن باشد استارت ماشین بدون سوئیچ با راهکارهای اشاره شده در بالا امکان پذیر نخواهد بود. در این خودرو ها بایستی سوئیچ اصلی در نزدیکی استارت خودرو قرار گیرد تا اتومبیل روشن شود. چنانچه این سیستم با کمک ترانسپوندر فعال نگردد نمی توان ماشین را روشن نمود.

به عبارتی روشن شدن این اتومبیل ها چالش برانگیز تر از خودروهای قدیمی خواهد بود و روش های بالا کفایت نخواهند کرد.  شما نمی توانید این قبیل اتومبیل ها را فعال کنید مگر اینکه قادر به خواندن کد های دیجیتالی آنها باشید.

این سیستم هنگامی فعال می گردد که بین سوئیچ و سیستم یک اتصال القایی رخ دهد. چنانچه این اتصال بنا به هر دلیلی برقرار نشود به هیچ وجه خودرو استارت نخواهد خورد. البته در برخی از اتومبیل های پیشرفته پس از هر بار استارت و استاپ شدن، ایموبلایزر کد جدیدی را ارائه می دهد. جالب است بدانید که همین مکانیسم در قفل مرکزی نیز برقرار است. در حقیقت قفل مرکزی نیز تحت تسلط سیستم ایموبلایزر قرار دارد.

با این تفاسیر اینطور می توان عنوان نمود که اتصال برق ماشین، بدون حضور سوئیچ اصلی، در مدل های پیشرفته امکان پذیر نیست. از آنجایی که این خودروها از سامانه آنلاین تبعیت می کنند حتی یک دیجیتال سازه متبحر نیز نمی تواند به شما کمک کند. اما در صورتی که خودروی شما فاقد چنین مکانیسمی است می توانید از سایر روش های اشاره شده بهره بگیرید.

چگونگی روشن نمودن ماشین بدون استارت

هر راننده ای بایستی بتواند در شرایط بحرانی بدون نیاز به استارت ماشین آن را روشن کند. گاهی به دلیل خراب شدن باتری و یا سیم کشی معیوب این اتفاق رخ می دهد. در هر صورت راهکارهای زیر می تواند شما را در حل این مشکل یاری کند.

  • روشن نمودن خودرو بدون استارت با کمک طناب
  • در گام نخست بایستی ترمز دستی را تا انتها بکشید.
  • در بخش های جانبی تایر های عقبی سنگ یا آجر جای دهید تا اتومبیل جابجا نشود.
  • دنده را بر روی سه تنظیم کنید.
  • سوئیچ را در محل تعبیه خود جای دهید و آن را در حالت روشن بچرخانید.
  • برای تعبیه طناب بایستی تایر سمت شاگرد را از زمین جدا کنید و فاصله دهید. برای انجام این کار از جک کمک بگیرید.
  • برای استفاده از این راهکار بایستی ابزارهایی مثل سیم بکسل، طناب یا پارچه محکم در دسترس داشته باشید. چرا که لازم است آنها را حداقل سه دور عکس جهت عقربه های ساعت به دور لاستیک بچرخانید. برای اطمینان از محکم شدن سیم، آن را به سمت خود بکشید .
  • با انجام این فرآیند خودرو روشن خواهد شد. سوار اتومبیل شده و پای چپ خود را بر روی کلاچ بگذارید. سپس دنده را در وضعیت خلاص قرار دهید. هم اکنون می توانید جک و سنگها را برداشته و  شروع به حرکت کنید.

 

  • روشن نمودن خودرو، بدون استارت با کمک هول دادن
  • وضعیت اول )زمانی که ماشین در سراشیبی قرار گرفته باشد(: در این حالت نیازمند نیروی کمتری برای هل دادن هستید لذا سوئیچ را باز کرده و ترمز دستی را تا انتها به سمت پایین بکشانید. پای خود را بر روی پدال ترمز بگذارید و سپس ترمز دستی را آزاد نمایید. در مرحله بعد کلاچ را تا انتها بفشارید و دنده را بر روی دو تنظیم کنید. حال می‌ توانید کلاچ و ترمز را آزاد نمایید. چنانچه احساس کردید خودرو با سرعت زیادی شروع به حرکت کرده کلاچ را یواش تر رها کنید. با سرعت گرفتن اتومبیل احتمالا ماشین روشن خواهد شد.

 

  • وضعیت دوم )استفاده از افراد به عنوان نیروی کمکی(: در این وضعیت لازم است تا راننده ترمز دستی را به طور کامل به سمت پایین بکشاند و سوئیچ را باز نماید. پا را به طور کامل بر روی ترمز بگذارید و ترمز دستی را نیز همزمان به پایین هل دهید. پای دیگر خود را بر روی کلاچ گذاشته و آن را تا انتها بگیرید. دنده را بر روی ۲ تنظیم کنید. هنگامی که افراد در پشت ماشین شروع به هول دادن کردند پای خود را از روی ترمز بردارید. سپس پای دیگر خود را از روی کلاچ آهسته بلند کنید تا خودرو روشن گردد.

 

اشتراک گذاری