آشنایی با ساختار و عملکرد کلی برق ماشین

سیستم برق ماشین شامل اجزای متعددی است که هر کدام وظایفی را بر عهده دارند. سیستم‌ شارژ، سیستم اصلی الکتریکی در یک وسیله نقلیه است که شامل دینام، باتری و تنظیم‌کننده ولتاژ است. این قطعات منبع نیرو برای سایر اجزای الکتریکی خودرو هستند. اگرچه تنظیم کننده های ولتاژ در دینام گنجانده شده اند و به عنوان مبدل انرژی عمل می کنند، تعداد زیادی قطعات الکتریکی وجود دارد که به سیستم برق خودرو متکی هستند. در این مطلب قصد داریم به بررسی سیستم برق ماشین بپردازیم و اجزای آن را به طور کامل شرح دهیم.

 

تعریف سیستم برق خودرو

سیستم‌ های الکتریکی خودرو، دستگاه ‌های کنترل ‌شده الکتریکی در خودرو هستند که انرژی را از باتری ماشین دریافت می‌کنند و  سپس آن را به باتری برمی‌گردانند. به طور کلی سیستم شارژ خودرو شامل دینام و باتری می باشد. این باتری برای تغذیه استارتر ماشین استفاده می شود و به موتور کمک می کند تا کار کند. در حالی که وظیفه دینام، شارژ باتری ماشین است.

جدای از این شارژ، برخی از وسایل نقلیه خودرویی با احتراق مغناطیسی طراحی شده اند که نیرویی را تولید می کند که شمع، جرقه ای را در محفظه های احتراق به وجود می آورد. همچنین برای تغذیه برخی از قطعات الکتریکی استفاده می شود که به صرفه جویی در مصرف باتری کمک می کند. تمام مدارهای الکتریکی خودروها یا توسط کلید باز و بسته می شوند یا از رله و فیوز برای جلوگیری از اضافه بار استفاده می شود.

از موتور الکتریکی، سنسورها، گیج‌ها، المنت گرمایشی، چراغ‌های جلو، ترمز و چراغ‌های راهنمایی، رادیو، تلویزیون، سیستم تهویه مطبوع، دمنده‌ها، چراغ‌های داخلی، سیستم یخچال، سیستم جرقه‌زنی و غیره همه این اجزا از باتری برق دریافت می‌کنند. باتری توسط دینام شارژ می شود. توجه داشته باشید، هنگامی که موتور روشن است، تمام دستگاه های الکتریکی با برق رگولاتور دینام تغذیه می شوند. این به این دلیل است که جریانی که از دینام خارج می شود بیشتر از جریان باتری در هنگام روشن بودن ماشین است.

 

اجزای سیستم الکتریکی خودرو

با توجه به اجزای ذکر شده در بالا، بخش های الکتریکی اصلی یک وسیله نقلیه شامل دینام، باتری و رگولاتور است. همچنین قطعات الکتریکی دیگری وجود دارند که در این سیستم وظایف مهمی بر عهده دارند. این موارد به شرح زیر می باشند:

 

باتری ماشین

باتری یکی دیگر از اجزای ضروری در سیستم شارژ خودرو است، زیرا به عنوان یک مخزن انرژی الکتریکی عمل می کند. همانطور که موتور در حال کار است، دینام مستقیماً باتری را شارژ می کند. باتری همچنین می تواند برق قطعات الکتریکی را در زمانی که موتور خاموش است، تامین کند. در مورد اهمیت این قطعه می توان این نکته را متذکر شد که اگر به هر دلیلی این قطعه از کار بیفتد، دیگر ماشین استارت نخورده و روشن نمی شود.

ماشین برای روشن شدن و استارت اولیه به انرژی الکتریکی باتری ماشین احتیاج دارند. وقتی هم که خودرو روشن می شود، باتری ها شارژ خواهند شد. به طور معمول باتری ماشین را می بایست هر دو سال یکبار تعویض نمود. البته اگر باتری در معرض لرزش و گرمای بیش از حد قرار بگیرد، عمر آن به شکل قابل توجهی کاهش پیدا می کند. امروزه در سیستم برق ماشین از دو نوع باتری استفاده می شود. نوع اول، باتری های سرب اسیدی هستند که به آن ها باتری تر نیز گفته می شود. نوع دوم نیز باتری های اتمی هستند که با نام باتری خشک شناخته می شوند. همچنین باتری ها از لحاظ توان الکتریکی با هم متفاوت هستند. اما در اکثر خودرو های سواری از باتری هایی با ۱۲ ولت و ۶۰ آمپر استفاده می شود.

 

استارتر ماشین

استارت خودرو یک موتور الکتریکی قدرتمند است که ماشین شما را روشن می کند. سیستم راه اندازی از خود موتور و سوئیچ برق تشکیل شده است. سوئیچ برق همان چیزی است که انرژی باتری را می گیرد و به موتور استارت می رساند. در بیشتر مواقع، زمانی که خودرو روشن نمی شود و باتری آن به طور کامل شارژ دارد، موتور استارت آسیب دیده است.

 

دینام

دینام یکی از بخش های اصلی سیستم برق خودرو است، زیرا بهترین نقش را ایفا می کند. نیروی الکتریکی که باتری را شارژ می کند از دینام ناشی می شود. اما جریان تولید شده جریان متناوب (AC) است. این برق AC بلافاصله به جریان مستقیم (DC) تبدیل می‌شود، زیرا خودروها از یک سیستم الکتریکی 12 ولت DC استفاده می‌کنند. خالی بودن باتری ماشین به این معنی نیست که مشکلی در آن وجود دارد. فقط نشان دهنده ی عدم شارژ درست است. به همین دلیل دینام نیز در صورت روشن نشدن خودرو بررسی می شود.

در خودرو های جدید به دینام، آلترناتور نیز گفته می شود. در اصل دینام به واسطه ی یک تسمه که به آن تسمه دینام گفته می شود، شارژ خواهد شد. هنگامی که خودرو روشن است، باتری ماشین به واسطه دینام شارژ می شود تا همواره پر باشد. پس اگر دینام ماشین شما خراب شود، باتری آن نیز خالی خواهد شد. به این نکته توجه داشته باشید که لازم است تسمه ی بین دینام و موتور را به طور مرتب و هرچند وقت یکبار چک کنید. زیرا با کوچکترین عیب و ایرادی لازم است این قطعه تعویض شود.

 

کوئل

همانطور که اشاره کردیم برقی که توسط دینام تولید می شود و همچنین برق موجود در باتری ماشین ۱۲ ولت است. این ولتاژ برای ایجاد جرقه توسط شمع کافی نیست. در واقع شمع های ماشین برای ایجاد جرقه مورد نیاز به جهت احتراق، به ۷۰۰۰ ولت برق احتیاج دارد. اینجاست که نقش و وظیفه ی کوئل در سیستم برق ماشین مشخص می شود.

کوئل یک ترانسفورماتور فشار قوی می باشد که برق خروجی از باتری ماشین و دینام را تقویت کرده و به شمع منتقل می کند. در اصل کوئل از دو سیم پیچ اولیه و سیم پیچ ثانویه تشکیل شده که بر اساس القای الکترومغناطیس فعالیت خود را انجام می دهد. اگر متوجه شدید که موتور خودرویتان به خوبی کار نمی کند یا با لرزش همراه است، احتمالا کوئل در سیستم برق ماشین دچار مشکل شده است.

 

 

دلکو

به طور معمول تمام خودرو ها با توجه به تعداد سیلندر هایی که دارند، دارای شمع می باشند. یعنی یک موتور چهار سیلندر برای احتراق در موتور به چهار شمع احتیاج دارد. دلکو قطعه ای است که برق تولید شده در کوئل را به شمع ها منتقل کرده و بین آن ها توزیع می کند. در ضمن دلکو در سیستم برق ماشین وظیفه ی قطع و وصل کردن کوئل را بر عهده دارد.

احتراق در سیلندر های خودرو به ترتیب صورت می پذیرد. به همین دلیل جرقه هایی که توسط شمع ها زده می شوند نیز باید به ترتیب باشد. دلکو نیز به شکلی جریان برق ماشین را بین شمع ها توزیع می نماید که جرقه ها به ترتیب ایجاد شوند. در سیستم های جدید برق ماشین، دلکو حذف شده و قطعه ای که حاصل ترکیب کوئل و دلکو است مورد استفاده قرار می گیرد.

 

شمع ها

سوخت و هوای موجود در سیلندر های خودرو برای احتراق به جرقه نیاز خواهند داشت. نقش شمع در سیستم برق ماشین، ایجاد همین جرقه هاست. این قطعه جریان الکتریکی را از کوئل دریافت کرده و با ایجاد جرقه لازم برای احتراق، پیستون های موجود در سیلندر را به حرکت وا می دارد. می توان شمع را آخرین قطعه ی الکتریکی موجود در سیستم برق ماشین در نظر گرفت. هرچقدر که شمع های یک خودرو با کیفیت بهتر و در زمان مناسب جرقه بزنند، کارکرد موتور خودرو بهتر خواهد بود. به همین دلیل متخصصان توصیه می کنند که پس از ۱۶ الی ۲۰ هزار کیلومتر شمع های خودرویتان را تعویض نمایید.

 

وایر شمع

جریان برقی که از کوئل خودرو خارج می شود دارای ولتاژ بسیار بالایی است.  انتقال این جریان بالا به شمع، نیازمند سیم هایی مقاوم و مخصوص است که تحت عنوان وایر شمع شناخته می شوند. هر چقدر که کیفیت وایر شمع در سیستم برق ماشین بالاتر باشد، اتلاف انرژی کمتر خواهد بود. همچنین توصیه می شود که وایر شمع نیز به صورت دوره ای چک شود تا بدین وسیله از سلامت آن اطمینان حاصل نمایید. البته تنها مورد خرابی که ممکن است برای این وایر ها اتفاق بیفتد، آب شدن روکش است.

 

سیم ها و توزیع کننده های برق ماشین

می توان گفت که سیم یکی از پرکاربردترین وسایل موجود در سیستم برق ماشین است.به طور کلی وظیفه  انتقال جریان الکتریکی در این سیستم بر عهده ی مجموعه ای از سیم هاست. تمامی سیم هایی که در سیستم برق ماشین استفاده می شوند، دارای روکش هستند. کنترل کننده های جریان الکتریکی در مسیر سیم ها قرار داشته و اکثر سیم ها نیز از جعبه فیوز عبور می کنند.

 

جعبه فیوز

بین باتری ماشین و هر جزء در سیستم الکتریکی شما یک فیوز قرار دارد. این دستگاه ها به گونه ای طراحی شده اند که در صورت بارگذاری بیش از حد سیستم از کار بیفتند تا از آتش سوزی الکتریکی و آسیب به خود قطعات جلوگیری شود. فیوزها اشکال و اندازه های مختلفی دارند و بر اساس آمپری که می توانند قبل از آسیب دیدن تحمل کنند، درجه بندی می شوند.

 

کنترل کننده ها

باتری در زمانی که خودرو خاموش است و دینام در زمان روشن بودن آن، به قطعات مختلف موجود در سیستم برق ماشین، برق رسانی می کنند. اما طبیعتا قطعات موجود در این سیستم در همه اوقات به برق احتیاج ندارند. برای مثال، لازم نیست که چراغ های ماشین همیشه روشن باشند. پس اهمیت کنترل کننده های جریان برق اینطور مشخص می شود. کنترل کننده ها در اصل دکمه ها و کلید هایی هستند که در مدار های الکتریکی قرار داده شده اند. برخی از این قطعات فقط جریان را قطع و وصل می کنند و برخی دیگر قادر هستند که شدت و سرعت عبور جریان را کنترل کنند.

 

سوکت ها

شاید برخی از افراد نسبت به اهمیت و نقش سوکت ها در برق ماشین اطلاعات کافی نداشته باشند. اما سوکت ها در صورت خرابی می توانند اتومبیل را از کار بیندازند. به طور کلی سوکت ها سیم های مدار های جریان الکتریکی را به قطعات متصل می کنند. سوکت ها سبب می شوند که اتصال سیم ها به قطعات با سهولت بیشتری انجام شود. این قطعه بر اساس این که چند رشته سیم به آن ها ورود پیدا می کند، به چند دسته تقسیم می شوند. گاهی اوقات پیش می آید که فکر می کنیم یکی از قطعات خودرو خراب شده است، ولی با بررسی بیشتر متوجه می شویم که ایراد از سوکت آن قسمت بوده است.

 

نحوه کار سیستم برق ماشین

نحوه کار سیستم برق خودرو پیچیدگی کمی دارد و به راحتی قابل درک است. تمام دستگاه های الکتریکی در یک وسیله نقلیه با سوئیچ ها یا سیستم رله طراحی شده اند که با منبع اصلی انرژی (باتری) همگی نیرو دریافت می کنند. بنابراین، بلافاصله موتور در حال راه اندازی استارت است، که یک وسیله الکتریکی می باشد و انرژی را از باتری دریافت می کند. فرآیند احتراق موتور را روشن نگه می دارد و دینام برای شارژ باتری ماشین استفاده می شود. ولتاژ این دینام در زمانی که موتور کار نمی کند، کمتر از ولتاژ باتری است. این به این دلیل است که جریان باتری برای تغذیه بارهای خودرو استفاده می شود و نه دینام. دینام ها با دیودهایی طراحی شده اند که از عبور جریان به داخل آن جلوگیری می کند.

در شرایطی که موتور در حال کار است، خروجی جریان دینام بیشتر از ولتاژ باتری است. جریان از دینام به بار الکتریکی در خودرو و باتری برای شارژ آن جریان می یابد. به طور معمول، ولتاژ خروجی دینام در هنگام کار موتور بالاتر از ولتاژ باتری است.