راهنمای نگهداری باطری خودرو در فصول سرد

یک صبح سرد زمستانی، بعد از یک شب سرد را در نظر بگیرید که قصد دارید صبح زود با خودرو شخصی به محل کار بروید. شاید شما هم پیش از اینکه وارد ماشین شوید، به اینکه ماشین استارت خواهد خورد یا نه فکر کنید. در واقع استارت خوردن خودرو در روزهای سرد، دغدغه بسیاری از رانندگان است. در این مطلب قصد داریم به بهترین شیوه نگهداری باطری خودرو در فصول سرد بپردازیم و نکات کاربردی در این زمینه را بیان کنیم تا با اطمینان از شرایط خوب باطری، استارت بزنید.


اصول نگهداری باطری خودرو در فصول سرد

 

با روشن شدن خودرو، اطمینان پیدا می‌کنیم که چند قطعه مهم خودرو از جمله باطری سالم هستند. به عبارت بهتر، برای استارت خوردن خودرو پیش از هر چیز باید باطری خودرو به‌درستی عمل کند و به‌شرط سالم بودن باطری، خودرو استارت خورده و روشن می‌شود. اما بعد از روشن شدن خودرو نیز، نیاز به باطری همچنان وجود خواهد داشت. تجهیزات صوتی، چراغ‌های زنون، کولر و … انرژی لازم برای کارکردن را از باطری می‌گیرند. از سوی دیگر، شرایط کلی باطری در هوای سرد به‌خوبی هوای گرم نیست. در آب‌و‌هوای سرد، معمولاً عملکرد باطری کند می‌شود و به همین دلیل باید با به‌کار‌گرفتن چند نکته مهم، سلامت باطری را در ماه‌های سرد سال تأمین کنیم.

 

چه نوع باطری‌هایی برای هوای سرد مناسب‌تر هستند؟

 

دو نوع باطری خودرو وجود دارد که هر یک مزایا و معایب خاص خود را دارد و برای شرایط متفاوتی مناسب است. این دو نوع باطری به‌قرار زیر هستند:

 

1-   باطری‌های خشک یا اتمی

 

احتمالاً شما هم عبارت‌هایی مثل آب باطری یا باطری اسیدی را شنیده‌اید. باطری‌های خشک که اتمی یا سیلد هم نامیده می‌شوند، آب باطری ندارند و به همین دلیل، خشک نامیده می‌شوند. این باطری‌های نوظهور، کار را برای رانندگان و صاحبان خودرو ساده کرده‌اند. به دلیل وجود درپوش روی سطح باطری خشک، دسترسی به سلول‌های باطری‌های خشک ساده نیست، و اگرچه در آن‌ها الکترولیت وجود دارد، جنس صفحات به‌نوعی طراحی شده که نیازی به افزودن آب‌ مقطر نیست.

باطری‌های خشک معمولاً کمی گران‌تر از باطری‌های اسیدی هستند و گاهی تا دو‌برابر بیشتر از باطری‌های اسیدی عمر می‌کنند. اما مهم‌‌ترین ایرادی که به این باطری‌ها وارد است، هزینه بالای آن‌ها در مقایسه با باطری‌های اسیدی است. اما از سوی دیگر، وزن سبک‌تر و کارکرد بیشتر از نقاط قوت باطری‌‌های سیلد به شمار می‌رود. یکی دیگر از مزایای این نوع باطری، عدم وجود مایع و احتمال تبخیر و نشتی است. در یک نگاه کلی، نگهداری باطری خودرو در فصول سرد درمورد باطری‌های اتمی بسیار ساده‌تر است.

 

2-   باطری‌های اسیدی یا غیرسیلد

 

باطری‌های اسیدی از سال‌ها پیش در خودروها به کار می‌رفته‌اند و بیشتر افراد با روش نگهداری از آن‌ها آشنا هستند. از جمله‌ مهم‌ترین تفاوت‌های این نوع باطری با باطری‌های سیلد وجود اسید در این باطری‌ها است. علاوه‌ بر‌ این، باطری‌های اسیدی قابلیت سرویس و حتی تعمیرشدن را ندارند.

آیا نگهداری باطری خودرو در فصول سرد به تجهیزات برقی خودرو کمک می‌کند؟

 

برای نگهداری باطری خودرو در فصول سرد تنها باید به چند نکته کلیدی توجه کنید. اگرچه باطری خودرو در فصل‌های گرم و سرد نیازمند توجه است، سرما برای باطری خودرو، خطری بالقوه به شمار می‌رود. به‌ عبارت بهتر، هوای سرد علاوه بر باطری، کارکرد سایر قطعات را نیز با چالش روبه‌رو می‌کند که روی عملکردی باطری نیز تأثیر می‌گذارند.

فعالیت باطری خودرو، حاصل فعل و انفعالات شیمیایی است که در داخل باطری صورت می‌گیرد. یکی از تأثیرات مخرب سرما بر باطری، کند کردن این فعل و انفعالات است. با در نظر گرفتن این نکته که کند شدن واکنش‌های شیمیایی داخل باطری منجر به اختلال و کندتر شدن تأمین برق می‌شود، بسیاری از وسایل برقی داخل خودرو مثل سیستم صوتی در هوای سرد، عملکرد مطلوبی نخواهند داشت.  این در حالی است که این تجهیزات برای کارکردن در هوای سرد به برق بیشتری  نیاز دارند.

 

چه عواملی باعث کم‌شدن توان باطری در هوای سرد می‌شوند؟

 

بر اساس تحقیقات الکترو صنعت تهران در مورد نگهداری باطری خودرو در فصول سرد، تغییراتی که سرما در روغن خودرو ایجاد می‌کنند به کم‌شدن توان باطری در فصول سرد می‌‌انجامد. با کاهش دما، روغن خودرو که ماده‌ای سیال است، رو به غلظت می‌رود. با سردتر شدن هوا، روغن خودرو غلیظ‌تر و در نتیجه سفت‌تر می‌شود. سفت‌شدن روغن خودرو تاثیرات زیادی روی بخش‌های مختلف خودرو دارد. از این جمله می‌توانیم به کاهش قدرت باطری تا ۵۰ درصد اشاره کنیم که در نهایت منجر به سخت‌شدن روال استارت خوردن خودرو خواهد شد.قطعاً می دانید که سلامت باطری، مهم‌ترین عامل ضروری برای استارت خوردن خودرو است.

به این ترتیب با اطلاع از همه مخاطراتی که هوای سرد برای باطری خودرو دارد، باید تلاش کنیم که نگهداری باطری خودرو در فصول سرد را به بهترین شکل انجام دهیم تا شاهد روشن نشدن خودرو و یا تحمیل هزینه خرید باطری نباشیم. در ادامه، آریانو توجه شما را به نکاتی در زمینه نگهداری باطری خودرو در فصول سرد جلب می‌کند.


9 نکته برای نگهداری باطری خودرو در فصول سرد

 

  • نخستین گام در نگهداری باطری خودرو در فصول سرد، گرم نگه داشتن باطری است. اما منظور از گرم نگه داشتن باطری، استفاده از حرارت مستقیم نیست. اولین شرط برای نگهداری ایده‌آل از باطری در فصول سرد، پارک کردن خودرو در پارکینگ مسقف است. دمای پارکینگ سرپوشیده معمولاً گرم‌تر از فضای باز است و به همین دلیل در ساعات سرد شب، باطری سردتر از حد معمول نمی‌شود.
  • اگر پارک کردن خودرو در فضای سرپوشیده مقدور نبود، بهتر است ازانواع کاور خودرو استفاده کنید تا سرما ازطریق کاپوت به داخل خودرو و در نهایت به باطری منتقل نشود. علاوه‌ بر این، اگر تصمیم دارید خودرو را برای مدت طولانی در پارکینگ قرار دهید و احتمال می‌دهید به مدت طولانی استارت نخورد، استفاده از کاور، یخ‌زدن مایع باطری را به تعویق می‌اندازد.
  • برای نگهداری باطری خودرو در فصول سرد، اگر قصد دارید خودرو را در هوای آزاد نگهداری کنید، و اطمینان دارید که مدتی از خودرو استفاده نخواهید کرد، اتصال منفی باطری را جدا کنید اما اتصال مثبت را همچنان متصل نگهدارید. همچنین به خاطر داشته باشید که لازم است هر چند روز یک‌بار، اتصال منفی را متصل کنید.
  • باطری خودرو را تمیز نگه‌دارید. در بخش‌های قبلی مقاله نگهداری باطری خودرو در فصول سرد،  گفتیم که عملکرد باطری حاصل فعل و انفعالاتی است که در باطری صورت می‌گیرد و در نتیجه آن‌ها، باطری شرایط لازم برای استارت خوردن خودرو را فراهم می‌کند. اگرچه این واکنش‌های شیمیایی در داخل باطری صورت می‌گیرند، گاهی هیدروژن ساطع می‌کنند که به شکل جرم سفید رنگی در اطراف قطب‌های باطری‌های اسیدی جمع می‌شود.
  • پاک کردن مرتب این جرم از اطراف قطب‌های باطری، تأثیر زیادی در افزایش عمر باطری دارد. به این منظور می‌توانید از ترکیب‌های خانگی مثل آب و جوش‌شیرین کمک بگیرید و قطب باطری را پاک کنید. بعد از نظافت قطب‌ها،‌ می‌توانید از گریس یا ژله نفتی کمک بگیرید تا باطری‌ها در آینده سولفاته نشوند. این کار نیز در نگهداری باطری خودرو در فصول سرد مؤثر است چون تمیز نکردن این پودر سفیدرنگ خطر خاموش شدن ناگهانی خودرو در هوای سرد را نیز به دنبال دارد.
  • در هوای سرد، به میزان شارژ باطری دقت کنید. تحقیقات نشان داده‌اند که وقتی باطری کاملاً شارژ داشته باشد، تا دمای منفی ۷۶ درجه فارنهایت نیز خطر یخ‌زدن مایع باطری وجود نخواهد داشت. اما در صورت خالی بودن از شارژ، مایع باطری در منفی ۳۲ درجه فارنهایت منجمد خواهد شد. سرما یکی از عوامل ایجاد مقاومت الکتریکی است.
  • میانگین عمر باطری خودرو چیزی بین ۳ تا ۵ سال است. نباید فراموش کنیم که سرما عامل مخربی است که درهرحال حتی به باطری‌های سالم و نو هم آسیب می‌رساند. برای نگهداری باطری خودرو در فصول سرد و جلوگیری از بروز آسیب‌های ناشی از سرما، بهتر است به طور مرتب رانندگی کنید. اما دقت کنید که رانندگی در مسافت‌های کوتاه نیز از جمله آسیب‌زننده به شمار می‌رود چرا که باطری فرصت کافی برای شارژشدن نخواهد داشت. همچنین اگر تصمیم دارید به مدت طولانی رانندگی کنید از توقف‌های مکرر پرهیز کنید.
  • استارت خوردن و روشن شدن خودرو اولین نشانه سالم‌ بودن خودرو است. اما علاوه‌ بر تأمین انرژی لازم برای استارت زدن، انرژی لازم برای کار سایر بخش‌ها مثل کولر، لامپ‌های زنون و سیستم صوتی نیز به عهده باطری است. به همین دلیل بهتر است قبل از روشن کردن این تجهیزات به آلترناتور زمان بدهید تا باطری را شارژ کند. همچنین برای روشن‌کردن قطعاتی که از انرژی باطری استفاده می‌کنند، کمی صبر کنید.
  • آخرین نکته برای نگهداری باطری خودرو در فصول سرد این است که در صورت بارش برف، در اولین فرصت برف و یخ را از سطح کاپوت پاک کنید تا سرما به داخل کاپوت و باطری نفوذ نکند.

جمع‌بندی نگهداری باطری خودرو در فصول سرد

 

در این مطلب، راهنمای نگهداری باطری خودرو در فصول سرد را ارائه کردیم و ضمن بیان اهمیت نگهداری از باطری در فصول سرد، به آسیب‌های احتمالی که ممکن است در اثر سرما به باطری وارد شود اشاره کردیم. با توجه به اهمیت باطری در روشن کردن خودرو و استارت زدن، در ادامه مقاله 9 نکته ضروری برای سالم نگهداشتن باطری در فصل سرد را نیز بیان کردیم. اما باید به خاطر بسپارید که خرید باطری ماشین باکیفیت اولین گام برای اطمینان از روشن‌شدن خودرو در فصل سرد است.